Według Głównego Urzędu Statystycznego, w 2016 roku średnio jeden Polak wypijał 98,8 litra piwa. I o ile takie dane mogą być niepokojące, o tyle okazuje się że złocisty trunek spożywany w ograniczonych ilościach może mieć także kilka zalet.

Czy piwo może być zdrowe?

Odpowiedź brzmi: tak. Wykazano, że umiarkowane ilości alkoholu pomagają zmniejszyć stres, zmniejszyć lęk oraz poprawić nastrój. A piwo dodatkowo zawiera składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, fosfor, magnez, selen, żelazo, niacyna i ryboflawina. Tyle tylko, że raczej nie mówimy tu o piwie koncernowym.
Według badań przeprowadzonych przez amerykańskie Centrum Żywienia Człowieka piwo ma więcej witamin z grupy B i białka niż wino. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze.

Piwo dobre na cukrzycę

Inne badanie wykazało, że kilka piw tygodniowo może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Według Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą wynika, że u osób pijących piwo trzy do sześciu razy w tygodniu zdiagnozowano o 21 procent niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę niż u osób, które nie piły piwa.

Piwo poprawia gęstość kości

Jeśli w młodości rodzice mówili Ci, że picie mleka wzmacnia kości, to teraz możesz zamienić mleko na piwo. A to dlatego, że International Journal of Endocrinology opublikował raport z którego wynika, że to właśnie chmielowy napój może dobrze wpływać na nasz układ kostny. W raporcie czytamy bowiem, że picie kilku piw tygodniowo może pomóc zwiększyć gęstość kości.

Piwo dobre na serce

Również nasze serce może skorzystać na naszym zamiłowaniu do dobrego piwa. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Emory z udziałem ponad 2200 starszych mężczyzn i kobiet wykazało, że osoby, które wypijały minimum 1,5 drinka dziennie, miały o 50 procent mniejsze szanse na zachorowanie na niewydolność serca. Oczywiście nie oznacza to, ze mamy w siebie wlewać od razu litry alkoholu, bo zasada „wszystko w nadmiarze szkodzi” działa również w tym przypadku. Natomiast w innym badaniu przeprowadzonym przez Niemcy, Francję i Zjednoczone Królestwo stwierdzono, że umiarkowane spożycie piwa lub wina może mieć właściwości przeciwzapalne, co może zmniejszać ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Niezdrowa strona picia piwa

Zanim jednak zaczniemy świętowanie, pamiętajmy, że we wszystkich badaniach mowa jest o niewielkich ilościach alkoholu. Jeśli mamy w planach wyjście na całonocną, mocno zakrapianą imprezę, niestety nie przyniesie ona pozytywnych skutków. Pamiętajmy, że alkohol obciąża wątrobę, jest kaloryczny i ma wiele innych negatywnych skutków. Aspekt prozdrowotny jest tylko jedną stroną medalu. I widoczna ona może być tylko i wyłącznie pod warunkiem, że z piwa korzystać będziemy w ograniczonych ilościach.