Już po raz siedemnasty Wyborowa Pernod Ricard wraz z marką Martell i Grupa Anders zaprosi młodych adeptów sztuki kulinarnej do sprawdzenia się w L’Art de la cuisine Martell, jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, również z najdłuższą tradycją. Zwycięzcy poprzednich edycji są dzisiaj cenionymi szefami kuchni i restauratorami.

Jak wygląda konkurs?

Tematem nadchodzącej edycji jest „Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej”. Tytułowy składnik to kurczak z chowu bez antybiotyków. Obok produktu głównego, uczestnicy są zobowiązani użyć w swoich daniach produktu charakterystycznego dla kuchni regionu, który reprezentują. To nowy warunek w tegorocznym regulaminie konkursu.

W zmaganiach kulinarnych weźmie udział 16 ekip kucharskich. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech turach na specjalnych stanowiskach konkursowych. Ekipy są dwuosobowe, każda z nich musi przygotować danie główne (12 talerzy), które skomponuje z koniakiem Martell. Na wyserwowanie swoich dań uczestnicy będą mieć tylko jedną godzinę.

Na wzór poprzednich lat, prace oceniać będą trzy składy jurorskie: techniczne, degustacyjne i koneserów. W dwóch pierwszych zasiadają znani szefowie kuchni, trzecie z nich tworzą przedstawiciele organizatora, sponsorów strategicznych, gwiazdy telewizji i media.

Przewodniczącym jury, podobnie jak w 2018 roku, został Andrea Camastra, szef kuchni warszawskiej restauracji Senses, odznaczonej gwiazdką Michelin, jedyny z Polski, notowany na liście 100 najlepszych według magazynu Le Chef. Jak co roku wydarzenie poprowadzi Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

Malownicze miejsce

To prestiżowe wydarzenie odbędzie się w dniach 1-3 marca w usytuowanym w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich, XIV-wiecznym zamku krzyżackim Ryn. Ta dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. To sprawia, że jest bardzo dobrym miejscem, aby przeprowadzić konkurs, gdzie do kulinarnego boju o puchar Martell ruszy 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce.

A na tym filmiku możecie zobaczyć, jak wyglądało to w zeszłym roku: