Zacznijmy od tego, że to, co chcesz położyć na swojej pizzy, to twój biznes. Nie będziemy prawić o tym, że prawdziwa pizza musi być z bekonem, kiełbasą czy cebulą czerwoną. Zrób ją z takimi składnikami, jakie lubisz najbardziej. My pomożemy ci zrobić idealne ciasto i sos.

Składniki na ciasto:

400 gramów mąki pszennej (półtorej szklanki)
7-8 gramów drożdży instant, ewentualnie 25 gramów świeżych
pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
pół łyżeczki cukru
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli

Składniki na sos:

250 gramów passaty pomidorowej
łyżka oregano
sól i pieprz do smaku
łyżeczka cukru
parę listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Do miski wsyp 250 gramów mąki pszennej. Pozostałe 150 gramów mąki odstaw na bok. Wsyp do niej drożdże, cukier, sól, oliwę i wszystko wymieszaj. Teraz dodaj pół szklanki ciepłej wody i mieszaj wszystko łyżką. Gdy osiągniesz jednolitą masę, musisz rozrobić ciasto rękoma. Dodawaj po trochu mąki, aż ciasto przestanie się lepić do palców. Idealne ciasto powinno być sprężyste. Teraz przykryj miskę szmatką i poczekaj 30 minut aż ciasto urośnie.

Będziesz potrzebować niedużego garnka. Wlej do niego oliwę i podsmaż na niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy czosnek będzie miał złoty kolor, wlej passatę. Teraz dopraw oregano, solą, pieprzem. Wszystko wymieszaj i gotuj 15 minut na małym ogniu (radzimy przykryć garnek). W tym czasie możesz pokroić i dobrać produkty, które będziesz chciał ułożyć na pizzy.

Po 30 minutach,  możemy przystąpić do najważniejszego. Jeżeli chcesz żeby pizza była równa, możesz użyć formy do ciasta, jednak nie jest to wymagane. Ważne żebyś rozprowadził olej w brytfance lub na tacy, na której będziesz piekł pizzę. Porozciągaj palcami teraz ciasto tak, żeby nie było dziur. Możesz już polać ją sosem i położyć na niej składniki. Do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika, włóż pizzę i piecz ją przez 13-18 minut. Jeżeli chcesz zobaczyć czy pizza jest już gotowa, sprawdź czy spód jest zarumieniony.