Według brytyjskiej, Narodowej Organizacji Zdrowia, dzienna norma dla dorosłego człowieka to ok 30 g czystego błonnika. Tymczasem według badań przeprowadzonych przez te organizację, większość dorosłych przyjmuje zaledwie 60 procent tej dawki.

I okazuje się, że to wynik wymagający poprawy, gdyż błonnik ma dla nas wiele pozytywnych korzyści. Poza wspomnianym eliminowaniem ryzyka zachorowania na raka, udaru czy chorób serca błonnik znakomicie wpływa także na nasz układ trawienny.

Ale oznacza to także, że zwiększającego porcję w codziennej diecie musimy robić to stopniowo i z rozwagą.

Dieta bogata w błonnik

Przede wszystkim, jak informują lekarze, błonnik zmusza nasz układ trawienny do pracy. Dlatego, jeśli do tej pory nie zwracaliśmy uwagi na przyjmowanie go w odpowiednich ilościach, powinniśmy zacząć nadrabiać zaległości stopniowo, aby nie przeciążyć organizmu.
Do tego dochodzi także kwestia spożywania odpowiedniej ilości płynów, gdyż skutkiem ubocznym spożywania błonnika mogą być zaparcia.
Ważne jest także aby nie uzupełniać diety błonnikiem z jednego źródła – warto urozmaicić składniki bogate w błonnik.

Co jest bogate w błonnik?

Błonnik obecny jest przede wszystkim w zbożach, co oznacza, że miska owsianki lub pełnoziarniste zboże do porannego jogurtu może być dobrym pomysłem. Oprócz tego, zamiast białego pieczywa warto wybierać to pełnoziarniste. Podobnie wygląda sytuacja z makaronem, który również powinien być pełnoziarnisty.
Co ciekawe, również ziemniaki mogą być dobrym źródłem błonnika. Jednak aby tak się stało dietetycy zalecają jedzenie ich w koszulkach.
Warto także sięgnąć po rośliny strączkowe typu fasola, fasolka, ciecierzyca czy soczewica.
Oprócz tego w błonnik bogate są także owoce.